Što kad kolagen nedostaje

Sigurno ste primijetili da u vašoj generaciji ima žena koje kao da su prebrzo ostarjele. Za njihov postarani izgled nije zaslužan samo život, u smislu okolnosti u kojima žive ili s kojima žive. Njihov izgled određuju i njihove misli, njihov stav o sebi, o svijetu, o svojim bližnjima, ali i jedna vrlo konkretna stvar, a to je kolagen koji se nalazi u koži.

Naime kolagen je samo jedan od važnih elemenata koji čine našu kožu elastičnom i gipkom. Doslovce kao što su gipki gimnastičari na gimnastičkim spravama tako i naša kože može biti gipka na našem tijelu. Ukoliko kolagen nedostaje to se odmah vidi i nažalost se ne može kriti osim kirurškim zahvatom. Kada kolagen nedostaje naša koža postane manje elastična, više ne može pratiti naše grimase, naše kretnje. Nedostaje joj tonus i ne povlači se ili razvlači onako zdravo i podatno kao nekad au mladosti. Razumijete, naša koža ima vrlo važnu ulogu i njezini su mehanizmi toliko kompleksni da se ona kao takva ne može izmisliti.

Zaista, tko bi imao takvu izuzetnu inteligenciju kao naše tijelo koje je tako savršeno usklađeno sa svim našim potrebama, mislima, snovima…zapravo je nevjerojatno! Stoga naša koža je izuzetan organ, kažu najveći organ na našem tijelu i ona ima svoju inteligenciju koja je izgrađena od malih karika kao što je kolagen. 

I kako vrijeme prolazi svima jednako, neke od nas se razočaraju u životu i počnu imati nekakve osrednje misli i same sebe počnu doživljavati kao nepotrebne. Tako se počnu odijevati, nositi i misliti o sebi. Sigurno se pitate kakve veze ima kolagen s time? Pa naime kolagen je u nama samima na listi proizvodnje do negdje 30-tih godina, nakon toga spontano opada laganim koracima, ali lošom prehranom i lošim mislima on može itekako opasti drastičnije i prouzročiti ne samo naš starački izgled već i nekakav matirani sjaj…