Neki satovi u povijesti bili su stvarno neobični

Jeste li znali da su satovi za kočije bili jedan poseban dio povijest? Satove za kočije izumio je 1812. godine Breguet za cara Napoleona. Ti su satovi zapravo hibrid: imaju mjedeno pravokutno kućište poput sata, ali kotačić za ravnotežu i kliznu platformu, koja je uglavnom ista kao klizna poluga koju možete pronaći u satu.

Engleski satovi za kočije obično su vrjedniji od francuskih jer su engleski rjeđi i obično su veći. Neki satovi za kočije imaju komplicirane mehanizme za otkucavanje: uključujući Grande Sonnerie, koji otkucava četvrtine, ponavljajući svaki put puni sat.

Trench satovi su također jedan poseban dio povijesti i zanimljivi su sami po sebi. Kao što smo vidjeli, žene su počele nositi satove na ruci ranije od muškaraca. Breguet je 1810. stvorio ono za što se smatra da je bio prvi pravi ručni sat (za razliku od narukvice), iako nije preživio.

Prvi muškarci koji su nosili satove na ruci bili su vojnici. U koordinaciji manevra, sinkronizirano vrijeme je očito bilo kritično. Ali bilo je teško stalno vaditi džepni sat i vraćati ga natrag. Vojni časnici počeli su nositi ručne satove tijekom 1880-ih, u sukobima kao što je anglo-burmanski rat 1885. Usvajanje se nastavilo u Drugom burskom ratu, no tijekom Prvog svjetskog rata utjecaj je doista postao transformativan. Ratni ured počeo je izdavati ručne satove kao standardnu opremu 1917., a do primirja gotovo je svaki vojnik imao ručni sat. Kad su se vratili u civilni život, nastavili su ih nositi i nestalo je prethodno kulturno vjerovanje da su ručni satovi ženski. Do 1930. prodaja džepnih satova je pala, a broj ručnih satova nadmašio ih je u omjeru 50 prema 1.

Neki satovi u povijesti bili su stvarno neobični

Ovi rani ručni satovi općenito su poznati kao trench satovi, neovisno o tome jesu li doista nošeni u rovovima ili ne. Dapače, beskrupulozni trgovci sada će ženske satove tog doba, koji su bili manji i imali su šiljatije uši, označiti kao muške trench satove, jer su takvi poželjniji.