Koja estetska kirurgija je danas najpopularnija?

Nije novost niti tajna da je estetska kirurgija danas uzela maha u svijetu, te iako su je prvotno koristile slavne i poznate osobe – danas je dostupna gotovo svima.

Ipak, zanima nas koja estetska kirurgija danas ipak prednjači u brojkama. Jedan od vodećih zahvata je svakako brazilsko podizanje stražnjice.

Brazilski Butt Lift (BBL) jedna je od najbrže rastućih operacija kad je estetska kirurgija u pitanju, zbog poznatih osoba poput Kim Kardashian.

Problem je u tome što ova operacija ima najveću smrtnost od bilo koje estetske kirurgije do sada. Postojalo je istraživanje koje je pokazalo da bi stopa smrtnosti mogla biti i veća od 1 na 3000 kada bi ga provodio plastični kirurg s certificiranom ispravom, a to ne uključuje liječnike koji nisu plastični kirurzi koji to rade. Iz perspektive, kažu da je stopa smrtnosti za ostale estetske operacije 1 na 50 000 do 1 na 100 000.

Uzrok smrti zbog operacije najčešće je od masnih embolija, što se događa kada se masnoća koja se ubrizga u stražnjicu slučajno ubrizga preduboko i blizu velikih vena na stražnjici. Masnoća će proći tim žilama i začepiti žile oko pluća.

Doktori danas priznaju da je ova operacija visok rizik, ali također kažu da BBL može biti siguran ako ga izvede kvalificirani plastični kirurg s pravim kandidatom. Također ističu da je BBL bolja alternativa od implantata stražnjice – druge najpoželjnije operacije kad je estetska kirurgija današnjice u pitanju.

Implantati stražnjice imaju visok rizik od infekcije jer se mogu kretati i raseljavati. Kažem pacijentima da razmisle o tome da imate debeli novčanik u stražnjem džepu i sjedite na njemu. Onda zamislite da imate dva novčanika i oni se premještaju. To nije ugodno.

Želučani baloni su na trećem mjestu kad je estetska kirurgija u pitanju. Ova operacija zahtijeva gutanje balona napunjenih fiziološkom otopinom. Namjera je da vam baloni zauzimaju prostor u trbuhu, čineći da se osjećate sito i manje gladno.

Postoje izvješća da baloni erodiraju kroz želudac kod nekih pacijenata. Jedini način uklanjanja balona je endoskopija, postupak koji uključuje umetanje duge, fleksibilne cijevi s kamerom na kraju u usta.